Sommardäck

När var det nu du skulle byta till sommardäck igen? Enligt lagen måste de vara på från och med den 16 april. Om det inte finns risk för vinterväglag får du lov att sätta på sommardäcken tidigare, redan från den 1 april. Även om du har dubbfria däck så ska du byta eftersom bromssträckan blir kortare på barmark med sommardäck.

SommardäckKontrollera att dina däck inte har blivit alltför utslitna. Du bör ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm på dina sommardäck för att se till att bilen hålls stadigt på vägen, samt att halkrisken blir avsevärt mindre.

Det finns viktiga säkerhetsföreskrifter att ta i beaktande när det gäller byte av sommardäck. Byter du dem på en verkstad måste du tänka på säkerheten då du transporterar däcken dit. Däcken måste spännas fast ordentligt i bilen eftersom ett däck har en vikt på 375 kilo när du kör i 50 km/h.

Ska du själv byta däcken så gå gärna in på Motormännens sida för att säkerställa att du har tänkt på alla de risker som finns i samband med att byta däck själv. Där kan du även få tips om vilka däck du ska sätta bak på bilen och fram på bilen för bäst balans och väggrepp.