Enkel bilservice som du utför själv

De flesta är nog inte sugna på att serva bilen helt på egen hand när det är dags, men du kan faktiskt spara en del pengar på att själv fixa med en del småfel.

Med hjälp av en instruktionsbok kan du komma långt. Mekanikern Niclas Karlsson säger till Göteborgsposten att man kan göra en hel del enkla underhållsarbeten på egen hand. Det som krävs är lite tålamod för att kunna sätta sig i detaljarbetet.

Många bilar idag har många avancerade funktioner som det krävs specialverktyg till när man ska reparera. Titta över batteriet, att kablar och klämmor och att kolla till gångjärnen är dock sådant man kan se över regelbundet på egen hand.

Vad gäller din bils behov av service rent generellt, kan det räcka med att vara uppmärksam på konstiga ljud för att veta när det är dags, som exempelvis missljud i fjädringen. Då kan man bromsa bilen lite hårdare än normalt för att se om bilen drar åt något håll. Gör den det kan det vara bromsoken som krånglar.

Tycker man om att pyssla med sin bil på egen hand finns det olika ställen online där man kan beställa rätt tillbehör. Hos till exempel Mekster kan du bekvämt beställa allt från verktyg och reservdelar till sådant som har med bilvårdsutrustning för hemmabruk att göra.

Checklista på sådant man kan göra själv

• Se till att batteriet är rent. Ärg och smuts tas bort med stålborste.
• Lamporna kan man byta själv. Xenonbelysningen rekommenderas du dock inte att byta på egen hand.
• Se över växellådsolja.
• Dörrlås och gångjärn kan man själv smörja in.
• Tändstift ska bytas efter angivet intervall eller om de är trasiga.
• Byta och fylla på olika vätskor. Byt bromsvätska med jämna mellanrum. Fylla på kylarvätska som är anpassad till din bil.

Om du på något vis känner dig osäker när du handskas med din bil kan du ta den till närmaste verkstad och be dem serva bilen medan du ser på. På så sätt får du enkelt en bild av hur du sedan skall göra när du utför åtgärderna själv hemma.