Byta vindrutetorkare

Vi vet att vi borde göra det, vi vet att det inte kostar mycket och trots regnet som öser ner och de gnisslande torkarbladen mot rutorna så lyckas vi förtränga att vi måste byta vindrutetorkare. Det värsta du kan göra är att byta dem när det regnar, så nästa gång det är sol, ta dig 10 minuter för att byta dem innan du åker iväg på nästa äventyr.

VindrutetorkareDe flesta nyare bilar har universalfästen men äger du en lite äldre modell så kan det ta lite längre tid att byta dina vindrutetorkare. Det finns många bra sidor på internet där du får kompletta instruktioner och kan ta reda på vad som gäller för din bilmodell – om du nu inte har en väldigt bra bilhandbok och kan följa instruktionerna direkt från tillverkaren.

När du tar av dina gamla torkarblad måste du tänka på att torkaren är i metall och din vindruta i glas. Var därför lite försiktig så du inte gör en klumpig rörelse och repar eller skadar din vindruta vilket kan bli kostsamt. För att undvika detta, dra hela ”armen” bort från vindrutan och den kommer att låsa sig i en uppåt-/utåtstående position. Håll en hand på metallarmen och använd din andra hand till att trycka in den lilla knapp som finns på undersidan av torkarbladet, där den möter metallarmen, för att ta av det gamla torkarbladet. Ha de nya torkarbladen redo att installera.

Tänk på att även om du bara ska vända dig om för att ta dina nya torkarblad, ta det säkra före det osäkra och lägg ner armen i nedfällt läge. Detta för att vindrutetorkare är designade för att tryckas mot vindrutan och om de smäller tillbaka, när inte torkarbladen är där för att skydda, kan du få en rejäl skada på glaset.