Byta olja

Att välja rätt olja till bilen är ett av de bästa sätten att få din bil att hålla längre. Oddsen att du behöver köpa en ny motor minskar betydligt om du byter olja regelbundet och det är dessutom mycket billigare att fylla på oljan än att byta motor så se till att alltid följa tillverkarens instruktioner. Titta i din bilhandbok.

Byta oljaSyntetisk olja kostar lite mer men varar längre än mineraloljor och ger bättre skydd. Genom att byta olja ofta kan du få dubbel körsträcka ur en i övrigt bra motor.

Kontrollera oljenivån i din bil minst en gång i veckan. Motorn ska vara avstängd under kontroll och påfyllning av olja. Parkera bilen på jämn mark och vänta några minuter tills oljenivån lagt sig och dra sedan upp oljestickan. Använd en ren trasa som inte flagar av sig för att torka av oljestickan och sätt sedan tillbaka den. Se till att stickan sticks ner hela vägen i behållaren för att få ett korrekt resultat. Dra sedan upp den igen och läs av för att se var nivån är. Om nivån är nedanför bottenmarkeringen så måste du fylla på olja direkt.

Har din motor alltid en bra nivå på oljan får den automatiskt det bästa skyddet och den kan fortsätta arbeta så effektivt som möjligt. Fyll på oljan sakta genom en tratt, lite åt gången så att det inte rinner över. Vänta några minuter så att den nya oljan kan sjunka ner i motorn och kolla stickan, fyll tills oljenivån är mellan max och min.
Överfyll aldrig din motor eftersom det kan anstränga tätningarna och orsaka permanenta skador på motorn. Torka av all överflödig olja och se till att du skruvar åt locket ordentligt.