Att byta avgassystem

Tvekar du mellan att byta avgassystem själv eller att lämna in den på en verkstad? Det är faktiskt mycket lättare att byta avgassystem än vad man först kan tro. Om man tänker efter så har ju faktiskt bilen redan ett avgassystem och det enda du gör är att du tar av det gamla systemet och ersätter med nya identiska delar. Ta reda på vad som gäller för din bilmodell och sätt igång!

AvgassystemDet finns många webbsidor både på engelska och svenska som kan hjälpa dig och du hittar säkert en ”Gör det Själv”-bok på biblioteket eller hos en internetbokhandel om du föredrar att ha instruktionerna på papper framför dig. Det man ska tänka på är att man behöver ha en lift, eller möjlighet att säkra upp bilen så att man säkert kan arbeta under bilen. Kanske känner du till en verkstad som hyr ut verkstadsplatser? Bildelar till avgassystem hittar du billigt på nätet.

Känner du dig inte så pass tekniskt begåvad kan du alltid köpa delarna först och sen lämna in din bil på verkstaden och låta dem sköta det. Ring runt för att jämföra priser, det lönar sig alltid. Beroende på vilken bilmodell du har så måste du tänka på att oftast måste man beställa grenröret ifrån företaget där bilen är tillverkad.

Tvekar du på att byta hela avgassystemet så kan det vara värt att kontrollera de olika delarna eller om de redan sagt till dig på bilprovningen vilken del som behöver bytas. Kontrollera rost på olika delar av avgasröret, är de hårt angripna kan de behöva bytas, ju längre bak på systemet det är rost desto mindre behöver de bytas. När du ändå är i farten så kan du även passa på att uppgradera avgasrörets sportkatalysatorer och ljuddämpare för bättre flöde o bättre effekt.